Recycling/hergebruik

granulaat%202%20klZoals alle milieu-verantwoordelijke producenten investeren ook de fabrikanten van EPDM-dakbedekkingen en -systemen veel geld en kennis in recycling. Hergebruik van de dakbedekking heeft vanzelfsprekend de voorkeur en wordt regelmatig met succes toegepast. Ook na jaren en jaren voldoet de dakbedekking nog volledig aan alle prestatie-eisen en kan het EPDM-membraan – indien onderdeel van een losliggend, geballast systeem – zonder bezwaar een tweede leven tegemoet gaan. De gebruikelijke garantietijd die op de – door erkende bedrijven vervaardigde – dakbedekkingen wordt gegeven, is momenteel tien jaar.

De feitelijke levensduur van EPDM kan echter op een veelvoud daarvan worden gesteld. Van alle baanvormige dakbedekkingen kent EPDM als synthetische rubber de langste levensduur.
Indien een nieuwe bestemming niet zonder meer tot de mogelijkheden behoort, kunnen gebruikte dakbedekkingen worden verwerkt tot een granulaat. Dit vormt de grondststof voor verlerlei (laagwaardiger) producten. Enkele toepassingen zijn; stabilisatieplaten voor de weg- en waterbouw, rubber matten en tegels voor de recreatiesector, platen in daksystemen onder extreem geballaste- en begroeide daken.

Volgende producten zijn gemaakt uit gerecycleerd rubbergranulaat :
·        Rubberen tegels voor speelplaatsen en dakterrassen, zandbakafboording, plinten, pallisaden.
·        Rubberen bouwbeschermrollen voor bescherming van dakafdichting en andere bouwmaterialen.
·        Rubberen matten voor trillingsdemping en contactgeluidsisolatie

 

Download rubberrecycling bereikt een mijlpaal in ontwikkelling