Tweede leven voor EPDM

DSC_4265 DSC_4633 foto3 DSC_2762Voor de optimalisatie van de Multimate in Lemelerveld was het nodig een bestaande bedrijfshal te verplaatsen. De hal was nog maar 14 jaar oud, de levensduur van het dakpakket (EPS isolatie en EPDM dakbedekking) was nog niet verstreken. Daarom is ook de oude dakbedekking opnieuw geplaatst.

De groei van de Multimate vereiste een nieuwbouw en als gevolg daarvan een andere indeling van het bedrijf en buitenterrein. In 2011 is de complete nieuwbouw gerealiseerd van 2200 m2 , ook voorzien van EPDM membranen. De bestaande opslaghal van 650 m2 op het terrein was in 1997 gebouwd. Om de materialen van de winkel sneller en efficiënter te kunnen aanvoeren was het nodig dat de bestaande opslaghal aan het pand zou worden gebouwd. Besloten werd de bestaande hal in zijn geheel te verplaatsen. De gehele hal werd gedemonteerd en op een nieuwe plek, een kwartslag gedraaid, weer opgebouwd – met een segment minder, waardoor de oppervlakte 550 m2 is geworden.

Bijzonder is dat ook de bestaande dakopbouw werd gehandhaafd. Bij de bouw van de oorspronkelijke hal in 1997 was de lange levensduur van de EPDM dakbedekking een van de verkoopargumenten. Het destijds door Serco Dakspecialisten aangebrachte EPDM membraan werd verwijderd en na de bouwkundige aanpassingen van het gebouw weer opnieuw aangebracht als dakafdichting.
Een uitdaging die het EPDM membraan zonder meer bleek aan te kunnen.

Oude dakbedekking opnieuw gebruikt

De EPDM dakbedekking met een dikte van 1,2 mm werd in 1997 partieel verlijmd is aangebracht op een staaldak met een EPS isolatielaag met bitumen cachering. Directeur Patrick Grobbée van het dakdekkerbedrijf vertelt: “Voor de sloop hadden wij drie à vier dagen nodig. Dat is relatief veel tijd, en dat komt omdat we de membranen voorzichtig van de ondergrond los getrokken (pellen) moesten worden. Het was niet te voorkomen dat de onderliggende cacheerlaag van de isolatie mee zou komen. Daarom moest de dakbedekking vervolgens worden schoongemaakt en er moest een nieuwe bitumineuze scheidingslaag laag op de isolatie worden aangebracht. Ook werd de oorspronkelijke isolatie opnieuw geplaatst.”

De EPDM membranen werden na demontage door Serco gereinigd en gecontroleerd op eventuele beschadigingen. Ondanks alle handelingen … het afpellen van de ondergrond, oprollen en vervoeren ….. werden geen beschadigingen geconstateerd. Na deze controle werden de EPDM membranen opnieuw opgevouwen en opgerold voor transport.

Op de opnieuw opgebouwde hal (zelfde staalconstructie, staalbeplating en wandbeplating) werd vervolgens weer het oorspronkelijke isolatiemateriaal aangebracht. Daar overheen kwam een nieuwe bitumineuze (260/p11) dampremmende laag. Vervolgens werden de EPDM membranen (drie membranen) opnieuw partieel verlijmd op de ondergrond. Bij de naadverbinding werd een extra zekerheid ingebouwd door hier overheen volledig verkleefd een nieuwe strook EPDM van hetzelfde merk als de oorspronkelijke membranen op aan te brengen. Ook werden nieuwe hwa’s en noodoverlopen aangebracht.

Levensduur

Dhr. Wullink van Multimate Lemelerveld legt uit waarom voor deze oplossing is gekozen. “In 1997 is de hal van zo’n 650 m² op ons terrein gebouwd, het betreft een hal die wordt gebruikt voor opslag. Onlangs is aan de achterkant van het pand een nieuwbouw gerealiseerd, waardoor een verplaatsing van de bestaande hal noodzakelijk was. We vonden het zowel uit economische als uit milieutechnische overwegingen echter niet wenselijk om een relatief jonge dakbedekking + isolatie als afval weg te laten voeren. De levensduur van de materialen was nog lang niet verstreken, daarom zijn we met de dakdekker in gesprek gegaan over deze ongebruikelijke oplossing. Zij verzekerden ons dat de bestaande dakopbouw probleemloos opnieuw op het dak kon worden aangebracht.”

De fabrikant van de EPDM membranen heeft monsters van de 14 jaar oude EPDM bedekking op veroudering onderzocht en vastgesteld dat deze nog volledig voldoen aan de eisen gesteld aan nieuw materiaal.

De dakdekker en leverancier bieden een 10-jarige waterdichte garantie op de nieuw aangebrachte ‘oude’ dakbedekking. “Wij verwachten dat de dakbedekking net zo lang mee zal gaan als het pand zelf,” aldus Grobbée. “Waarschijnlijk is ook de isolatiewaarde van de hal zelfs iets verbeterd doordat de isolatieplaten meer aan elkaar aansluit dan nieuwe isolatie.”

Wullink stelt dat deze oplossing uiteindelijk ook economisch voordelig was. “Vanzelfsprekend waren de arbeidskosten wel wat hoger, maar omdat er geen investeringen in nieuw materiaal nodig waren, was de uiteindelijke totale investering 50% lager dan voor een nieuw gebouw.
Vanzelfsprekend voldoet de nieuwe hal aan alle bouwregelgeving.”

Wullink stelt tenslotte zeer tevreden te zijn met de realisatie van de hal. De ‘nieuwe’ hal is inmiddels in gebruik genomen.