Produktieproces

3.1kalanderOmdat rubber voor verschillende toepassingen gebruikt wordt, zijn er in de loop der jaren verschillende rubberkwaliteiten ontstaan. Elke kwaliteit werd ontwikkeld en aangepast voor een specifieke toepassing.

 

 

Bij de productie van rubberfolies kan men twee fases onderscheiden:

  • het mengsel maken
  • de folie produceren

Nagenoeg elk synthetisch rubber mengsel bevat naast het rubberpolymeer, carbon black, activators, processing oils en anti-oxidanten. Dit alles wordt gemengd of eerder gekneed totdat het mengsel homogeen is. Op dat ogenblik is het rubber mengsel nog steeds plastisch en vervormbaar.

Vervolgens wordt de rubber, na verschillende controles en andere voorbewerkingen gekalanderd op de gewenste dikte en breedte en al dan niet voorzien van een inlage of onderlaag. Ook nu is de folie nog steeds plastisch.

In een laatste fase wordt de folie gevulkaniseerd. Door middel van vulkanisatiemiddelen zoals zwavel zullen er in de rubberfolie, in een autoclaaf bij circa 150°C, dwarsverbindingen gemaakt worden tussen de verschillende moleculen in de rubber waardoor de folie overgaat van een plastische naar een elastische toestand.